3 tips för dig som ska hyra båt

Att hyra en båt kan vara ett bra alternativ om du är osäker på om båtlivet är rätt för dig, eller om du vill testa en ny båtmodell.

Planerar du att hyra en båt finns det dock en del att tänka på. Allt från försäkringar till rutter bör klargöras redan innan du skriver kontrakt.

Skriv ett utförligt kontrakt

Oavsett om du hyr från en privatperson eller ett företag ska du alltid skriva ett utförligt kontrakt. Där bör du exempelvis reglera vilka skyldigheter och rättigheter du har när du hyr båten.

Vidare bör du även se till att båten är försäkrad under perioden du hyr den. Kontrollera även om båten kräver skepparexamen för att framföra och vilka vatten du får röra dig i under hyresperioden.

Kort och gott finns det mycket att tänka på. Ett lätt sätt att undvika konflikter är att anlita en jurist för att upprätta kontraktet.

Se till att du kan hantera båten

Innan uthyraren lämnar dig själv bör du be om en utförlig genomgång. Det är inte alltid självklart hur GPS, ekolod med mera fungerar. Passa även på att testa alla funktioner medan uthyraren fortfarande är kvar ifall det skulle uppstå några problem.

Främst bör du dock fokusera på att du faktiskt kan hantera båten som du hyr. Att hyra en stor segelbåt om man inte har någon större erfarenhet av segling eller båtliv i allmänhet är uppenbarligen ingen bra idé.

Planerar du en längre båtresa blir det ännu viktigare att du faktiskt kan hantera båten. Ska du röra dig över öppet hav vill du inte plötsligt ha problem med hanteringen av båten.

Kartlägg din rutt på förhand

Att planera sin rutt innan man hyr båt är klokt av flera anledningar. Dels kommer uthyraren troligtvis vilja veta var du ska röra dig, dels kan du ge det till någon som är kvar på land ifall något skulle hända.

Slutligen kan du på förhand planera var du ska tillbringa natten, så att du inte tvingas improvisera när du väl är ute till havs. Planerar du att spendera tid på någon av de större hamnarna bör du även kontrollera att de verkligen har hamnplatser under den här perioden.