Båtägarguiden

Är du en av Sveriges båtägare har du hittat helt rätt. Här hittar du generella råd till dig som äger en fritidsbåt – oavsett vilken typ och modell. 

Följ reglerna som gäller på sjön 

I de allra flesta fall behöver du ingen skepparexamen för att hantera en fritidsbåt. Det innebär dock inte att du helt kan ignorera regler och tekniker som syftar till att minska olyckor på sjön.

När du navigerar båten är det alltid du som ansvarar för din egen och andras säkerhet till sjöss. 

Tänk på! Även om det inte finns något krav på skepparexamen krävs det att du tar till dig de regler som finns på sjön. Hos Transportstyrelsen finns en sammanställning av de viktigaste reglerna. 

Förutom att hålla din båt i gott skick innefattar det bland annat att vara nykter på sjön. Vår rekommendation är att ta framförandet av din båt minst lika allvarligt som ditt bilförande, eftersom konsekvenserna av slarv och minstag är minst lika allvarliga. 

Försäkra dig rätt 

Oavsett vilken båt du äger eller vilka vatten du rör dig i bör du vara mycket noggrann med dina försäkringar. Det är ingen hemlighet att båtägande är en dyr hobby. Se därför till att den inte blir dyrare än nödvändigt. 

Det absolut enklaste sättet att undvika stora, oväntade utgifter är att försäkra dig väl. En båtförsäkring försäkrar inte bara dig vid skador som uppstår till havs utan i många fall även vid transport och stöld. 

Båtplats och plats för sjösättning 

Innan du köper en båt gäller det att du har den nödvändiga logistiken på plats. Ofta kan du få med en båtkärra som passar båten du har köpt, men det gäller absolut inte alltid. 

Utöver ett släp för båten behöver du även båtplats för sommarhalvåret. Har du en sommarstuga med brygga eller en välbelägen vik är problemet kanske löst. Men för de flesta är så inte fallet, och då bör man se över möjligheten att hyra in sig i en lokal förening, något som kan kosta både pengar och ta tid. 

Utöver det behöver du även ha en plats för att sjösätta och ta upp båten. I Stockholms skärgård finns det ofta lokala föreningar även för detta, något som kan underlätta ditt båtägande betydligt. Att sjösätta utan en ordentlig ramp med en större båt är en omöjlighet. 

Förvaring 

Förvaringen under vinterhalvåret är inte bara viktig för att din båt ska stå i rätt temperatur och få det underhåll den behöver, utan även för att minska stöldrisken. 

Eftersom förvaring är en så viktig del av båtägandet har vi även en separat förvaringsguide som vi rekommenderar dig att titta närmare på.