Förvaringsguiden

Det kanske tråkigaste ämnet, förvaring, är såklart också ett av de viktigaste. Här finner du allt du behöver veta om förvaring, och kanske lite mer. 

Vi hoppas att du ska inse vikten av rätt förvaring, eftersom det kan spara dig många tusen kronor på lång sikt. 

Förvaring av kapell 

Vid förvaring av kapell är det första, och viktigaste, steget att ta av kapellet från båten. Lämnar du det på under vinterhalvåret riskerar det att bli slitet och risken för mögeltillväxt ökar. Förvara i stället kapellet ihopvikt i ett rumstempererat förvaringsutrymme. 

Tips! För att förvara alla saker till båten under vinterhalvåret kan du hyra en lagerplats. Hyr du ett enklare containerförråd, exempelvis via Prinsens lager så får du torr och säker förvaring till ett lågt pris.

För att undvika mögelbildning är den enskilt viktigaste faktorn att kapellet är rent. Innan du packar undan det för vintern bör du därför se till att grundligt rengöra kapellet. Rengöringsmedel är att rekommendera, men se till att använda medel för just kapelltyg, så att du inte skadar tyget. 

Förvaring av båtmotor

För båtmotorer har vi en hel motorguide som bland annat handlar om just förvaringen av båtmotorer. Det är främst två saker du behöver tänka på när det gäller förvaring av båtmotorer: 

1. Stöldsäkert

Det enskilt viktigaste förvaringsrådet för motorer är att förvara dom stöldsäkert. Exempelvis kan du förvara motorn hos ett företag som har kameraövervakning och andra säkerhetsåtgärder för att minska risken för inbrott. 

2. Professionellt

Har du en större båtmotor från 2000 och framåt är det troligtvis inte lönt att själv sköta underhåll och förvaring. Förutom att det är dyra saker att hantera har de även lite speciella egenskaper. 

Visste du till exempel att fyrtaktsmotorer inte kan läggas ner hur som helst? Då kommer smörjningen in i motorn, vilket kan ställa till problem. Man måste alltså lägga fyrtaktsmotorer på ”rätt sida”. 

Det här är bara ett litet exempel på motorernas komplexitet. Det kan dessutom vara klokt att i samband med förvaring även lämna in motorn på service inför kommande sommarsäsong. 

Förvaring av båt 

Har du en segelbåt har du troligtvis inte så mycket att välja på när det kommer till var du ska förvara den. Många svenskar har i dag sina båtar på olika varv, och fler blir det. 

Har du en mindre motorbåt är det dock inte alltid nödvändigt att förvara båten på ett varv.

Exempelvis kan du själv förvara mindre snurre-båtar genom att stapla båten upp och nervänd för att sedan noga surra fast en presenning tätt emot båtskrovet.