Guide till att sälja båt

Att sälja sin båt kan antingen vara en väldigt tråkig upplevelse eller ett steg närmare den nya drömbåten. Oavsett gäller det att se till att allt blir rätt, så att du inte får ut mindre än vad du förväntat dig. 

Sälj av rätt anledningar, och vid rätt tid 

Innan du säljer din båt bör du fundera på varför du gör det. Är det för att du har tröttnat på de konstanta problemen, eller på hobbyn i allmänhet? I slutändan kommer det att påverka hela din säljprocess. 

Har du exempelvis inga planer på att skaffa en ny båt kan det vara klokt att sälja den precis innan sommaren börjar. Flera är på jakt efter en ny båt, och en snabb affär kan ge klirr i kassan för dig. Vill du själv köpa en båt i samma veva är det dock inte att föredra. Risken är att du då får spendera sommaren helt utan båt. 

Vill du bara byta modell är det därför klokare att göra ett väldigt informerat beslut under vinterhalvåret. När båtarna ligger på varvet kan du även passa på att få mer utförliga inspektioner så att du är säker på att nästa objekt lever upp till dina förväntningar 

Finkamma marknaden efter liknande annonser 

Oavsett när du säljer din båt och vilken båttyp det är bör du ha väldigt bra koll på liknande båtar som finns till salu. Rent krasst utgör de nämligen din konkurrens. Finns det en likadan båt till salu mycket billigare kommer du troligtvis inte att få just din båt såld. 

Tänk på! Alla båtannonser på liknande båtar utgör din konkurrens. Det är utifrån dem som du själv måste anpassa ditt pris, eftersom du troligtvis inte kommer få den såld med ett sämre erbjudande. 

Är det många likvärdiga båtar till salu för mindre än vad du är beredd att släppa din båt för kan du antingen inse att du inte kommer få det pris du vill, eller avvakta. Kanske är det låga priset övergående och du kan få en bättre deal om någon månad eller så. 

Gör båten presentabel och ta bra foton 

Ett viktigt tips för att få båten såld till ett bra pris är att få småfix avklarat innan du säljer båten. Sladdar som inte är ordentligt fastsatta, repat tralldäck och annat bör åtgärdas omedelbart för det inte ska påverka priset negativt i onödan.

Tips! Se till att du har fixat allt som du har planerat innan försäljningen. Småfix kan lätt dra ner priset helt i onödan. 

Eftersom du i de flesta fall kommer att behöva publicera bilder på båten själv vid annonsering gäller det även att du tar rättvisande bilder av båten. De flesta har de tekniska möjligheterna redan i mobilerna, men du kanske inte inser själv vilka vinklar och funktioner som bör tas med på bild. 

Det enklaste sättet att få tips på vilka bilder som du bör ha med i din annons är att titta på befintliga annonser. Är din båt av ett högre värde kan det även vara aktuellt att anlita en fotograf.