Guide till att köpa båt

Att köpa en båt kan likt köpet av bostad och bil vara ett av de större köpen en privatperson gör under sin livstid. Därför är det viktigt att köpet blir lyckat. Här hittar du våra tips på hur du kan förbereda dig och minska risken att göra en dålig affär. 

Utvärdera din egen kunskap 

Många anser sig vara rätt händiga eller tekniska, men är vi verkligen det? Flera studier har redan bevisat att människor generellt anser sig vara bättre än genomsnittet på det mesta, när sanningen är att de naturligtvis inte är det. 

I de flesta fall är det ofarligt att överskatta sig själv, men så är inte fallet här. Köper du en träbåt utan rätt kunskap, eller om du köper ett renoveringsprojekt, riskerar du inte bara din sinnesfrid utan även tusentals kronor. 

Innan du köper båten borde du därför fundera noga över vilka kunskaper du faktiskt har. Har du inga kunskaper är det inget problem, men det är en insikt som kan spara dig både tid och pengar. 

Bestäm dig för typ och prislapp 

Något som sparar dig mycket tid, och som gör att du kan bli specialist på en viss typ av båt, är att på förhand bestämma dig för båttyp och prislapp. På så sätt kan du finkamma marknaden efter just den här nischen, vilket kommer att göra dig till något av en expert på området. 

När det kommer till båtar finns det självklart en mängd variabler som man potentiellt kan filtrera efter. Några av de allra viktigaste punkterna att ta hänsyn till är: 

  • Båttyp. Uppenbarligen är det rätt stora skillnader mellan en segelbåt och en motorbåt. Däremot kanske det inte är lika lätt att veta om du letar efter en motorkryssare eller en katamaran. Det finns många underkategorier av båtar som du bör ha en förståelse för. Då kan du bättre specificera vad du egentligen letar efter.
  • Märken. Båtmärken är inte bara en jakt på status bland andra båtintresserade. Förutom att de olika båttillverkarna har olika lösningar på olika problem har de även olika kvaliteter. Ta dig därför en funderare på vilka märken du faktiskt är intresserad av. 

Tips! När du står inför valet av båtmärke kan du passa på att kolla vilka båtvarv och verkstäder som finns i din närhet. Det kan bli väldigt dyrt att ha en båt som måste fraktas långa sträckor för service. 

  • Motortyp. Oavsett om du köper en motorbåt eller segelbåt är det klokt att fundera över motorvalet. En inombordsmotor är betydligt mindre stöldbegärlig, men en utombordsmotor har oftast lägre servicekostnader. Planerar du att köpa en segelbåt bör du även ta ställning till om du vill ha en elmotor, något som drastiskt sänker driftkostnaderna.
  • Bekvämlighetsnivå. I dag finns det ett brett utbud av båttyper, som alla har olika nivåer av bekvämlighet. Ska båten bara användas som transport, eller är det en flytande sommarstuga du funderar på? Tänk igenom det här noga, eftersom det är en av de faktorer som påverkar båtens pris allra mest. 

Hitta rätt annonseringsplats 

Det finns en mängd annonseringsplatser för båtar. Nedan går vi igenom några av de största sidorna för att publicera båtannonser.

Annonseringsplatser för båtar 

  • Sokbat.se. Den kanske överlägset största annonseringsplatsen för bara båtar. Hemsidan drivs av båtbranschens Riksförbund, vilket gör det till en väldigt väl genomtänkt annonseringsplats. 
  • Batnet.se. En av de största och äldsta annonseringsplatserna för allt båtrelaterat. Det är en privatägd sida som även har flera systerbolag inom maskiner och lantbruk. 
  • Blocket.se. Sveriges överlägset största annonseringsplats. Just för båtar kan det mycket väl finnas mer specialiserade lösningar, men sanningen är att en stor mängd av alla annonser oavsett område hamnar här. 
  • Boat24.com. Den här sidan är mer av en tjänst än de andra sidorna. Här samlas även båtar från över tio andra länder, vilket ger dig bättre möjlighet att hitta din drömbåt.