Finansiera ditt båtköp

Ska du köpa båt är finansieringen kanske den allra viktigaste aspekten. I dag är det få som finansierar båtköpet helt kontant, utan många gånger krävs någon form av finansieringslösning.

Köp aldrig en båt du inte har råd med

Det kanske låter uppenbart, men du ska aldrig köpa en båt som du inte själv har råd med. I dag finansierar allt fler sina båtköp med olika typer av båtlån, vilket lätt kan leda till att man överskrider sin egentliga budget.

För att undvika detta bör du alltid göra en ekonomisk kalkyl. Om du förlorar jobbet eller om räntan höjs med fem procent, vad händer då? Se till att du verkligen har råd med ditt båtköp innan du skrider till verket. Ditt framtida jag kommer att tacka dig.

Ordna finansieringen på förhand

Om du ska köpa båten privat kommer du med största sannolikhet att behöva ordna finansieringen själv. Det innebär att om du ska låna pengar bör du säkerställa att du verkligen är kreditvärdig för lånet innan du inleder affären.

Tips! Ska du låna privat kan det vara klokt att läsa mer om båtlån. På Låneguiden.se kan du även jämföra olika långivares räntor och hitta det billigaste lånet för dig.

Köper du båten hos en firma har de troligtvis egna finansieringslösningar. Även här bör du dock jämföra det erbjudande du får med andra aktörer så att du med säkerhet vet att det är ett bra lån.

Kontant finansiering är oftast bättre

Att äga en båt är nästan alltid en ren lyx. Därför bör du se på ditt båtköp som alla andra ”lyxköp” du gör. Du lånar knappast för att köpa en mobiltelefon, och ändå är den väl troligtvis betydligt viktigare i din vardag?

Den genomgående sanningen här är att ett båtköp inte är nödvändigt. Var väldigt försiktig, och noggrann, vid ditt båtköp så att du inte köper en båt som du inte har råd med.

Har du kontanta medel för att finansiera ditt båtköp kan det av den här anledningen ofta vara att föredra. Det minskar totalkostnaden för båten rejält eftersom du inte behöver betala ränta.