Motorguiden

De allra flesta båtägare är överens om att motorer är kul, tills de inte fungerar längre. Även om fossila bränslen på sikt är på väg att fasas ut dominerar de fortfarande det svenska båtlivet. 

Med det sagt finns det fortfarande mycket teknik i den här typen av motorer, något som gör att det inte alltid är helt lätt som privatperson att veta vad man ska köpa eller hur man tar hand om motorn. 

Köp av utombordsmotor 

För alla som har lyxen av välja motor, alltså de som har en utombordsmotor, är det viktigaste steget själva motorköpet. Precis som med bilar har olika tillverkare olika egenskaper och kvaliteter. 

Först och främst ska det sägas att motortillverkare spelar roll. Vi rekommenderar rakt av att köpa en motor av någon av de större fabrikaten (till exempel Honda, Suzuki, Yamaha eller Mercury) för att att garantera kvalitet och hållbarhet.

Även service av motorn är en aspekt du bör ta med i beräkningen. Oftast finns det service för de stora märkena i direkt anslutning till populära tillflyktsorter under sommarhalvåret. 

Underhåll och service av båtmotorer 

En något äldre motor kräver inte fullt så mycket professionell vård och service som en modern motor. Har du en hyfsat modern motor är chansen stor att den kräver regelbunden service.

Precis som med bilar har flera fabrikat även förbestämda serviceintervall som avgörs av hur många timmar motorn har gått. 

Tänk på! Nya båtmotorer har vanligtvis serviceintervall som beror på motorns aktiva timtal. Eventuella fel kan även upptäckas vid en sådan service, vilket du bör ha i åtanke när du köper en motor. 

Det är med andra ord allra enklast att lämna in sin båtmotor för service och konservering inför vinterdvalan. Har du en äldre, och framför allt svagare, motor kan du däremot säkerligen konservera den och förvara den hemma i garage eller förråd. Tänk dock på stöldrisken. 

Undvik stöld av båtmotorer 

Ett allt vanligare brott i Sverige som drabbar många båtägare är stölder av båtmotorer. Tyvärr är det svårt att helt skydda sig från den här typen av brott, och en försäkring för din båtmotor är att rekommendera. Trots detta finns det vissa saker du kan göra: 

  1. Lämna in motorn under vintern. Att lämna in båtmotorn hos en förvaring med kameraövervakning och industriella larm är en bra försäkring för att minska risken för båtstöld. 
  2. Lämna inte in båten hos okända personer. Det finns de som annonserar ut att de har platser för båtförvaring, kanske i en lada eller liknande. Den uppenbara risken är dock att även båttjuvar vet om denna förvaring, eller i värsta fall att uthyraren själv inte har rent mjöl i påsen. 
  3. Gör det besvärligt för tjuven. Om du prompt tänker lämna båtmotorn hemma även under vintern bör du i stället göra det så krångligt för tjuven att det inte är värt att stjäla just din motor. Använd en tung kätting, GPS-tracking och startlås. Dessutom kan du parkera mot ett träd eller en sten för att begränsa tjuvens arbetsutrymme. 

OBS! Om du tänker lämna motorn hemma går det aldrig att helt försäkra sig från stöld. Din bästa chans är att gömma båten från tjuven och göra stölden så krånglig som möjligt, så att det inte är värt att stjäla just den motorn.